Интернет презенцаија користи ”колачиће”. Наставком прелиставања интернет презентације сагласни сте са коришћењем ”колачића”!

Душан Таталовић је рођени Вршчанин и дипломирани економиста. Оно што Душана издваја од већине својих вршњака нису само добре оцене на недавно завршеном факултету. Од своје младости он је веома активан у бизнису. Оснивач је Подрума вина Таталовић и током свог рада развио је бренд Душаново вино које многи називају вином које лечи пошто има благотворно дејство на крвну слику и лечи анемију.

1. Како си дошао на идеју да се бавиш производњом вина од купине? Да ли је то породична традиција можда или си сам започео бизнис?
Купине смо посадили 2004. године и тада смо посадили 400 садница. У почетку сам свеже купине продавао на пијаци у Вршцу (пошто су то биле мање количине), док купине нису достигле своју пуну родност. Када су достигле своју пуну родност, јавили су се вишкови које нисам могао да пласирам на пијаци и тада сам дошао на идеју да бих могао да направим купиново вино. Пронашао сам стари народни рецепт за производњу купиновог вина и направио сам прву количину 2006. године. Сви који су пробали вино су били одушевљени и тада сам добио потврду да сам на добром путу. То ме је охрабрило да наставим да и даље правим купиново вино и да повећавам произведену количину вина из године у годину. Поред повећања производње, било је потребно да повећам и своје знање о самом производном процесу. Тај процес учења и даље траје. Потребно је константно усавршавање и учење како би се остварили што бољи резултати и обезбедио висок квалитет вина.

2. Кажи нам нешто више о томе колико саме купине изискују времена, какве су све обавезе око њих?
Као и сваки посао, и овај захтева велику посвећеност. Потребно је посветити доста времена и труда. Радови у самом купињаку почињу у марту месецу и трају до октобра. Радови почињу пролећним орезивањем и везивањем купина, након чега следи ђубрење засада. Кошење траве је посао који одузима доста времена, и траје током целе сезоне, али је неопходан пошто избегавамо коришћење хербицида у засаду. Ту су и послови око припреме бербе, као и сама берба која траје око месец и по дана. Након завршене бербе следи јесење орезивање и припрема купина за фазу мировања. Поред радова у самом купињаку ту је производња и нега вина, као и презентација и продаја вина. Сама производња вина почиње у време када и берба, почетком јула и траје до краја августа. Након завршене ферментације, почиње процес неге вина како би вино одлежало и било спремно да се изнесе пред потрошаче.

3. С обзиром на то да си у исто време завршавао Економски факултет и бавио се развојем свог бизниса, на каква си све одрицања морао да пристанеш? Да ли су била вредна и да ли би опет пристао?
Како сам већ рекао, сваки посао захтева велику посвећеност. Пошто сам студирао у Суботици, само путовање до Вршца је одузимало доста времена и нисам могао често да долазим. Трудио сам се да редовно полажем испите, како бих искористио паузе између семестара и време за додатне испитне рокове да дођем кући и искористим то време за завршавање послова које имам око купина и вина. Било је напорно студирати и посветити се свом бизнису, али уз добру организацију и визију онога што желим да постигнем, успео сам да ускладим све обавезе. Основни мотиватор током студија који ме је гурао напред кад год бих се нашао пред проблемом био је управо тај мој бизнис! Захтевао је пуно улагања, не само финасијских, већ сам морао да уложим себе. Пуно времена и труда сам уложио у свој бизнис и све је то дало резултате. И кад подвучем црту, много тога сам добио и научио. Развијање сопственог бизниса захтева многобројна одрицања. Навешћу само пар примера на шта сам морао да пристанем: бројне непреспаване ноћи током бербе, пошто је потребно купину припремити за ферментацију одмах након завршене бербе тог дана (муљање купине уме да потраје до јутра) и наџирати сам почетак ферментације; морам да се одрекнем одласка на летовање са пријатељима у периоду док траје берба и док се не заврши ферментација (што значи да нема летовања пре септембра); понекад морам да пропустим и понеки излазак и дружење са пријатељима јер сам превише уморан итд. Али без обзира на све оно чега сам морао (и морам) да се одрекнем због тога што сам одлучио да будем предузетник, сматрам да нисам погрешио и да могу поново да бирам, поново бих изабрао исто. Шта сам тачно добио развојем сопственог бизниса? Пре свега, радим оно што волим и уживам у сваком тренутку који проведем са вином и купинама. Направио сам свој производ и креирао бренд Душаново купиново вино. Након завршетка студија нисам морао да тражим посао, креирао сам га сам за себе. Када имаш сопствени бизнис обезбеђујеш своју самосталност, сам одређујеш када ћеш и шта ћеш радити.

4. Приликом студирања и покретања посла, сигурно је да си наилазио на разне проблем и потешкоће. Како си се носио са њима и ко ти је пружио највећу подршку у свему?
Не иде увек све глатко, суочио сам се са бројним проблемима, али све се може решити и нисам дозволио да ме поколебају. Наравно да све ово не бих могао да постигнем самостално, без подршке моје породице. Не бих могао да започнем свој бизнис да није било њихове моралне, физичке и финансијске подршке. Када год је запело, били су ту да ме подрже и помогну. Много ми је значила и њихова помоћ око свих радова које сам имао око самих купина и вина.

5. По угледу на “Душаново купиново вино” твој млађи брат развија свој производ – “Гојков мед”. Можеш ли нам нешто више о томе рећи?
У нашој породици постоји традиција пчеларења. Пчеларењем је почео да се бави наш прадеда и то се преносило са колена на колено. Гојко је наставио ту традицију и као резултат тога, настао је “Гојков мед”. Он уз нашег оца ради око пчела и полако учи од њега о пчеларењу.

6. Шта у будућности можемо очекивати? Да ли ћеш радити на повећању количине “Душановог купиновог вина” и “Гојковог меда “, или ћете заједно развијати још неке брендове?
Пошто сам завршио студије, сада се у потпуности могу посветити проширивању свог бизниса. Планирам да проширим засаде купине и повећам количину “Душановог купиновог вина”, јер тренутна количина производње није довољна да подмирим захтеве тржишта. Иста је ситуација и са “Гојковим медом”, пошто ни њега нема довољно како би се подмирили захтеви тржишта. Поред проширења пчелињака, планирамо да проширимо и понуду пчелињих производа.

Оно што је логичан наставак приче о вину и меду, јесте вински туризам. И наши напори ће ићи у том правцу, да на месту где узгајамо купине, производимо вино, пчеларимо, створимо услове да дођу људи који желе да уживају у сеоској идили, квалитетној храни и вину. Настојаћемо да им омогућимо да уживају у свему томе, као што и ми уживамо.

6. Да ли би могао да даш савет осталим Вршчанима пре свега својим вршњацима?
Веома је битно да код одабира занимања, одаберу оно чиме би заиста желели и волели да се баве. Уколико имају неку идеју од које би могли да развију свој бизнис, потребно је да покушају. Морају бити упорни и да се боре за оно што желе да постигну, ништа не пада само са неба.

У вину је истина – записали су Римљани. Након што смо дегустирали Душаново купиново вино можемо рећи – У вину је уживање. Уколико и Ви желите да уживате у овом вину, све информације можете добити кликом овде.